martes, 6 de octubre de 2009

El progreso en el desarrollo humano

Kitajska, Kolumbija in Peru so v letu 2007 dosegle največji napredek na področju človekovega razvoja, kaže objavljeno poročilo Programa ZN za razvoj. Slovenija se je uvrstila na 29. mesto.
Predvsem zaradi porasta prihodkov je Kitajska glede na leto 2006 v letu 2007 med 182 državami, ki so v vključene v poročilo, napredovala za sedem mest na 92. mesto, Kolumbija in Peru pa za pet.
Kot država, ki ima najboljše življenjske pogoje, na prvem mestu ostaja Norveška, ki ji sledita Avstralija in Islandija, z najslabšimi pogoji pa je na zadnjem mestu že drugo leto Niger, pred njim sta Afganistan in Sierra Leone.
Med prvimi desetimi državami je nova le Francija, ki je izrinila Luksemburg. Od slovenskih sosed je Hrvaška na 45. mestu, Madžarska na 43., Avstrija na 14. in Italija na 18..
Srbija je na 67. mestu, Bolgarija na 61., Romunija na 63., Črna gora na 65., Albanija na 70., Makedonija na 72., Bosna in Hercegovina na 76., Češka na 36., Slovaška pa na 42. mestu. Rusija je 71. mestu, ZDA na 13., Nemčija pa na 22.

Podatki se nanašajo na leto 2007

Indeks izračunavajo glede na pričakovano življenjsko dobo, dostop do izobrazbe, ki se meri s stopnjo pismenosti in deležem udeležbe v izobraževanju ter na dostojnost življenja, ki ga merijo s primerjavo kupne moči. Kot je poudaril UNDP v poročilu, se podatki nanašajo na leto 2007 in ne odražajo vpliva globalne gospodarske krize, ki ima velik vpliv na dosežke človekovega razvoja v številnih državah.

UNDP se je sicer v letošnjem poročilu z naslovom "Preseči ovire: Mobilnost in razvoj" osredotočil na to, kako lahko boljše politike držav na področju mobilnosti vplivajo na vzpodbujanje človekovega razvoja.

Kot navaja UNDP, je v svetu skoraj milijarda migrantov. Največ je tistih migrantov, ki migrirajo znotraj svoje lastne države - okoli 740 milijonov. Teh je štirikrat več kot mednarodnih migrantov, ki se selijo med državami.

Mednarodnih migrantov je 214 milijonov. Od teh jih samo tretjina ali manj kot 70 milijonov migrira iz držav v razvoju v razvite države. Več kot 200 milijonov se jih preseljuje iz ene razvite države v druge ali iz držav v razvoju v druge države v razvoju.

DELO.si

No hay comentarios.: