sábado, 31 de octubre de 2009

No se lo digas a nadie

No se lo digas a nadie (Ne povejte nikomur), je perujski film režiserja Francisca Lombardija, ki temelji na knjigi z istim naslovom, ki jo je napisal Jaime Bayly ki je pri filmu sodeloval kot scenarist. Premiero je doživel lepa 1998. To je bil prvi film v Peruju, ki je imel homoseksualno tematiko.Joaquín Camino (Santiago Magill), je mlad fant iz visoke Limenske družbe, ki ima homoseksualne tendence, zaradi katerih se sooča s predsodki svojih lastnih staršev in zavračanja s strani homofobične družbe, ki je zelo konzervativna a po drugi strani tudi zelo hinavska. Film prikazuje vrsto situacij, ki se zgodijo Joaquinu, od najstniških let pa vse do njegove odraslosti. Film, kot tudi roman, je sprožila veliko polemiko v Limi.
No se lo digas a nadie (Ne povejte nikomur), je močan in edinstven portret v napetem svetu homoseksualnosti, ki obstaja v Peruju in številnih drugih državah Latinske Amerike.


Igralska zasedba: Santiago Magill (Joaquín Camino), Christian Meier (Gonzalo), Lucia Jimenez (Alejandra), Giovanni Ciccia (Alfonso) in drugi.





FILM
si lahko ogledate tudi na spletu, na žalost le v španskem jeziku.


Dodajam še povezavo do foruma, kjer lahko najdete še nekaj opisov, mnenj,... o ostalih perujskih filmih.

jueves, 29 de octubre de 2009

V Peruju sta se rodili siamski dvojčici, zraščeni s trebuhom. Ker imata le eno srce, ju ne morejo ločiti. Deklici sta sicer zdravi, le naučiti se bosta morali živeti skupaj.

Dvojčici sta se rodili pred enim tednom v perujski porodnišnici. Zraščeni sta s trebuhom in si delita eno srce. Po podrobnem pregledu so tamkajšnji zdravniki ugotovili, da imata samo ena jetra in eno črevo, imata pa vsaka svoja pljuča in ledvice.

„Nemogoče ju je ločiti, če bi to poskušali, bi umrla ena ali obe,“ je povedal Pedro Mascaro, predstojnik porodnišnice v Limi.

Njuna mati Lorenza je srečna, vendar zelo prestrašena. Skrbi jo, kako se bosta deklici navadili druga na drugo. Dobro se zaveda, da bi k njuni ločitvi pomagal le čudež.

„Morali se bosta naučiti živeti skupaj, ker bosta skupaj ostali celo življenje,“ je v solzah povedala medijem. Deklici sta sicer zdravi, nekaj težav sta imeli le z dihanjem, vendar sta že okrevali.

V Sloveniji je na 81 porodov 30 dvojčkov, od tega dve tretjini dvojajčnih in ena tretjina enojajčnih. Prav pri zadnjih je velika verjetnost, da pride do naključne nepravilne delitve jajčeca.

Siamski dvojčici Peru

24ur.com

martes, 20 de octubre de 2009

¿Les pusieron droga en sus maletas?

Trije Slovenci, ki so jih aretirali v Peruju, naj bi v Evropo skušali pretihotapiti 55 kilogramov kokaina. Eden med njimi naj bi bil fant pevke Urše Čepin, ki je prepričana, da jim je drogo nekdo podtaknil.

Kokain

V Peruju so aretirali tri Slovence, ki so tihotapili kokain. Iz Južne Amerike naj bi v Evropo skušali pretihotapiti kar 55 kilogramov kokaina. Kot poročjo perujski mediji, naj bi trojica naših državljanov imela s kokainom celo prepojena oblačila.

Za zdaj so v preiskovalnem zaporu, po nekaterih informacijah pa naj bi iz Lime želeli poleteti v Pariz, vmes pa prestopiti v Sao Paulu in Lizboni.

Perujski spletni mediji pišejo, da se je aretacija zgodila na letališču Alejandro Velasco Astete, priprti pa naj bi bili 26-letni Danilo Steger, 25-letni Tom Sajic in 28-letni Aleš Trunkelj. Drogo naj bi skrivali v treh kovčkih.

S policije so za 24ur.com potrdili, da so z dogodki seznanjeni. "Slovenska policija je bila obveščena, da so bili v Peruju prijeti trije slovenski državljani zaradi nedovoljene trgovine s prepovedano drogo,“ je zapisal predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija in dodal, da v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja poteka zbiranje obvestil o okoliščinah izvršitve tega kaznivega dejanja, vendar pa drugih podatkov o tem zaradi interesa preiskave ni mogel posredovati.

Tudi z ministrstva za zunanje zadeve so nam sporočili, da so z aretacijami seznanjeni, vendar pa zaradi varovanja podatkov konkretnih informacij o tem ne morejo posredovati. Zagotovili pa so, da delujejo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Pevka Urša Čepin zanika, da je bil eden od aretiranih njen partner. Prepričana pa je, da jim je drogo nekdo podtaknil.

Čepinovo novica šokirala

Kljub pisanju medijev, da je eden od aretiranih partner pevke Urše Čepin, je slednja zagotovila, da je "Danilo samo moj prijatelj". Kot pravi, jo je novica šokirala. O tem, kaj se je dogajalo, pravi, da nič ne ve.

"Vem, da so šli na en krajši dopust. Danilo se s temi posli ni nikoli prej ukvarjal, zato me je to toliko bolj šokiralo in jaz mislim, da jim je to nekdo podtaknil.“

Z njim se ni videla tri mesece, nazadnje pa sta se slišala dva meseca nazaj.

24ur.com - videovsebine

druge prispevke na to temo, si lahko preberete tukaj - Eslovenos contrabando cocaína en el Perú ter tukaj - Hladne celice brez stranišč (videovsebina)

Eslovenos contrabando cocaína en el Perú

Slovenci tihotapili 55 kilogramov kokaina.

Peru - V Peru so oblasti aretirale tri Slovence, ki naj bi tihotapili 55 kilogramov kokain. Slovenci naj v kovčkih imeli s to drogo prepojena oblačila.
Zaradi nedovoljene trgovine s prepovedano drogo so trije slovenski državljani zaenkrat v preiskovalnem zaporu. V okviru mednarodnega policijskega sodelovanja poteka zbiranje obvestil o okoliščinah storitve kaznivega dejanja, zaradi interesa nadaljnjih postopkov pa več podatkov ne more posredovati, so sporočili iz generalne policijske uprave.

Trojico naj bi aretirali že konca septembra ob njihovi predvideni vrnitvi domov, pred katero naj bi se založili z zajetno količino kokaina. V njihovih potovalkah naj bi odkrili kar 55,5 kilograma kokaina.

Slovence naj bi aretirali na letališču v Cuscu, od koder so nameravali poleteli najprej v Limo, sledili bi leti do Sao Paola, Lizbone in Pariza.

siol.net
Foto: Reutres

domingo, 18 de octubre de 2009

Perú

Raziskovanje po Južni Ameriki je vedno pestro, saj vključuje krajše trekinge in lahkotnejša vandranja, izlete po puščavah, vulkanih in jezerih. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli Peru.

Peru slike-7
Andi - ponos Južne Amerike

Peru leži vzdolž obale Pacifiškega oceana, na drugi strani pa državo obdajajo veličastni Andi z amazonskim gozdom. Peru je tujcem najbolj prepoznaven po izgubljenem in skrivnostnem mestu Machu Picchu, ki so ga ustvarili Inki in je bilo njihovo zadnje skrivališče pred velikim uničenjem civilizacije.

Na žalost lahko dandanes v državi opazimo velik kontrast med bogastvom in revščino, najlepši primer za to pa je glavno mesto Lima. Na prvi pogled nadvse moderno in razvito mesto, ki velja za enega varnejših v Južni Ameriki, lahko ob podrobnejšem raziskovanju hitro nariše drugačno, tisto realnejšo sliko, ki jo večina tujih popotnikov sploh ne vidi oziroma ne doživi.

Zaskrbljujoče je namreč dejstvo, da skoraj dve tretjini prebivalcev Peruja živi pod pragom revščine, najbolj zapostavljeni pa so prav potomci Inkov, ki so pravi magnet za turizem. Kaj je v Peruju resnično vredno doživeti in kako globoko morate za to pogledati v denarnico, pa si lahko preberete v prispevku País diversa, llena de secretos !

24ur.com

País diversa, llena de secretos !

Raznolika dežela, polna skrivnosti!

Raziskovanje po Južni Ameriki je vedno pestro v pravem pomenu besede, saj vključuje krajše trekinge in lahkotnejša vandranja, izlete po puščavah, vulkanih in jezerih.
Peru slike-4
Jezero Titicaca, plavajoči otoki Uros

Na Cekinu smo vam pred kratkim predstavili potovanje po Boliviji iz cenovnega vidika, tokrat pa vam bomo pobližje predstavili potepanje po tretji največji državi v Južni Ameriki - po Peruju.

Peru, skrivnostna dežela starodavnih Inkov ter območje kulturnih in naravnih znamenitosti, nam s svojo lego odpira pogled proti zahodu na Tihi ocean ter na sosednje države Ekvador, Kolumbija, Brazilija, Bolivija ter Čile. Peru, ki je geografsko zelo razčlenjena država, vsakega popotnika navduši s svojo tradicijo, zgodovino, prijaznimi ljudi ter glasbo, ki jo je moč slišati na vsakem koraku.

Lima, glavno mesto Peruja, je prestolnica kulturnih znamenitosti, pestrega nočnega življenja in prometnega kaosa, ki se mu preprosto ne morete izogniti. Za raziskovanje po mestu, kjer živi kar osem milijonov ljudi, najlažje dostopamo kar z lokalnimi avtobusi, za katere je potrebno odšteti 60 centov pa vse tja do enega evra. Lahko pa si omislite tudi vožnjo s taksijem, cena za najem pa bo odvisna predvsem od vaših pogajalskih sposobnosti.

Od Lime se lahko proti severu države peljemo za vsega sedem evrov, ki nas po dobrih osmih urah pripeljejo do visoko ležečega mesta Huaraz. Od tod lahko dostopamo do najdaljšega svetovnega gorstva, Andov. Za štiridnevni treking z vodnikom, hrano ter spanjem v šotorih boste morali odšteti okoli 120 evrov. Vzpon na pettisočaka je kaj hitro bogato poplačan, saj se vam odpre prečudovit pogled na bogato naravo, previse, gorska jezera ter znamenite ledenike.

Peru slike-6
Oaza Huacachina

Če pa si želite ogledati južni del Peruja, vas lahko pot zanese do Pisca, kjer se lahko s čolni odpravite do najpomembnejšega morskega rezervata na svetu, kjer si lahko pobližje ogledate vrsto morskih ptic, pelikanov in kolonij morskih levov. Vse to le za skromnih sedem evrov.

Od Pisca vas loči le tri ure vožnje do puščavskega mesteca Ice, od koder se s taksijem odpravite do slikovite in priljubljene turistične oaze Huacachina. Za približno 15 evrov se lahko predate lepoti obširne puščave, sončnih zahodov, deskanju po pesku ali pa enodnevnemu izletu po vinskih kleteh.

Zagotovo pa ne boste doživeli Peruja v pravi luči, če ne obiščete Cusca, prestolnico Inkov, ki leži na nadmorski višini 3500 metrov in velja za eno najprepoznavnejših območij za raziskovanje inkovske kulture. Tu mrgoli zgodovinskih spomenikov, muzejev in drugih kulturnih znamenitosti, ki jih lahko obiščete le za dva evra.

Sicer pa so cene na tem turistično bolj obarvanem območju malenkost višje. Tako za prenočišče odštejete minimalno pet evrov na noč, kar je približno dvakrat več od cen prenočišč v drugih mestih po državi.

Peru slike-8

Izgubljeno mesto Inkov, Machu Picchu

Za obisk izgubljenega mesta Inkov, vsem bolje poznanega pod imenom Machu Picchu, pa lahko izberete različne možnosti. Na voljo vam je večdnevni treking, prevoz z avtobusom ali pa vožnja z vlakom do mesta Aquas Calientes, od koder se z avtobusom ali peš odpravite do inkovskih razvalin. Za povratno vožnjo z vlakom boste odšteli 65 evrov, za vstopnino na Machu Picchu pa slabih 14 evrov.

Pot lahko nadaljujete do Arequipe, belega mesta, od koder si le privoščite dvodnevni treking po drugem najglobjem kanjonu na svetu – Colca Canyon, kjer je med drugim moč opaziti znamenite kondorje in druge prebivalce gorskega sveta. Paket, ki vključuje stroške prevoza, vodenja, hrane in prenočišča, vam bo denarnico izpraznil za 50 evrov.

Vredna doživetja pa je tudi vožnja z ladjico po najvišjem ležečem jezeru na svetu, Titicaca, kjer si lahko ogledate znamenite Uros otoke ter otok Tequile že za slabih šest evrov. Zagotovo vas bo očaralo tamkajšnje življenje ter prijazni domačini, ki jih res srečate na vsakem koraku!

Peru slike-2
Mesto Cusco z znamenito cerkvijo



Dodajam povezavo do drugega bloga dašcin zvežčič, kjer blogarka opisuje nepravilnosti s tem člankom objavljenim na internetni strani Cekin.si.
Dodajam tudi povezavo do foruma Peru (Vse o Peruju), kjer se tudi govori o zgoraj omenjenih temah.

domingo, 11 de octubre de 2009

El mes morado

V Limi je oktober poznan kot "el mes morado" vijolični mesec. Vijolična je barva vernikov, ki se udeležujejo procesij, kjer se časti najbolj poznano podobo v Peruju: "El Señor de los Milagros" Gospod čudežev. Gospod čudežev je edinstvena perujska podoba Jezusa Kristusa.

V oktobru je v kolonialnem centru Lime podoba Jezusa Kristusa na križu odvzeta iz cerkve "Las Nazarenas". V seriji procesij verniki hodijo iz ene do druge cerkve in častijo to edinstveno perujsko podobo Jezusa Kristusa.
Vonj kadila, zvok bobnov in koraki vernikov, ki se udeležujejo procesije, po ozkih ulicah kolonialnega mesta, pričarajo utrip, ki je v Limi prisoten že na stotine let.
Izvor te podobe Kristusa sega v leto 1651. Glede na versko prepričanje je v tem letu na območju kjer danes stoji cerkev Las Nazarenas, včasih pa se je to območje imenovalo Pachacamilla v tistem času živela skupina afriških sužnjev iz Angole.
Sužnji so se pokristjanili in eden izmed njih, ki je v zgodovinski knjigi neimenovan je narisal Kristusovo podobo na steno stavbe.
Leta 1655 je Limo prizadel uničujoč potres s katerim je bil uničen velik del mesta. Zgradba kjer se je nahajala slika Kristusa se je porušila z izjemo ene same stene. Stena, ki je ostala nedotaknjena je bila stena poslikana z motivom Jezusa Kristusa, ki jo je nekaj let pred potresom naslikal Angolski suženj.

15 let je bila stena s podobo Kristusa zapuščena. Leta 1670 jo je odkril bližnji sosed, ki je začel častiti to podobo. Na tem mestu se je zgradilo svetišče za vernike. Ker je človek, ki je odkril sliko Kristusa nepričakovano ozdravel smrtno nevarnega tumorja, so tudi ostali vaščani Pachacamilla začeli častiti podobo, misleč da je čudež.
Večina vernikov je bilo potomcev Afričanskih sužnjev, ki so delali na plantažah in kmetijah obalnega Peruja.
Eden od običajev, ki se je začel v tem času je bil, da so se ljudje vsak petek zvečer zbirali pred podobo Jezusa Kristusa kamor so nosili rože, prižigali sveče in igrali na harfo in tradicionalen perujski instrument cajon.
Ti običaji so postajali vse bolj priljubljeni in o njih se je veliko govorilo, glas je prišel zelo do vodilnega škofa, ki je v teh običajih videl veliko grožnjo. Zato je leta 1671 ukazal, da mora biti slika prepleskana.
Legenda o "El Señor de los Milagros" pripoveduje, da ko je bil nek indijski gospod zadolžen, da prepleska sveto sliko Kristusa to ni mogel storiti. S čopičem v roki se je začel približevat sliki, a so se njegove roke začele tresti in potiti.
Pripeljali so drugega slikarja, ki je bil vojak in tudi on ni bil zmožen pobarvati podobe.
Večkrat so poskušali prebarvati podobo, a so se vaščani vedno uprli in protestirali. Na koncu se je tudi škof vdal in ukazal postaviti kapelo na mesto častitljive podobe Jezusa Kristusa.
Od takrat naprej je postala slika osrednja točka za čaščenje. Leta 1687 je Limo ponovno prizadel močan potres, ki je zrušil večino kolonialnega mesta v ključno s kapelico, ki je bila postavljena za čaščenje slike Kristusa. Še enkrat, steno kjer je bila narisana podoba ni prizadel močan potres.

Od leta 1687 je podoba Kristusa odvzeta iz cerkve v seriji procesij 18, 19 in 28 oktobra.
El Señor de los Milagros je bil imenovan, kot pokrovitelj Lime leta 1715. Tega leta je tudi slika dobila uradno ime, ime ki je poznan vse do danes: El Señor de los Milagros de Nazarenas.

In kaj ima vse to opraviti s hrano? Kot je za pričakovati obstajajo posebne jedi, ki so povezane s tako pomembnim verskim dogodkom kot je El Señor de los Milagros.
Tri najbolj tradicionalne perujske jedi so turrón, anticuchos in picarones.

Nihče ne ve izvora sladko, večplastno zloženega peciva poznanega kot turrón de Doña Pepa.
Legenda pravi, da ga je izumila premožna gospa iz Lime, čeprav drugi trdijo, da so njegove korenine kuharja afriškega porekla poznanega kot 'ña Pepa.Anticuchos, meso na žaru z nabodali je druga priljubljena hrana v mesecu oktobru. Po mnenju poznavalcev ime izvira iz besede antikucho, ki je v Kečuanščini "Quechua". Beseda naj bi pomenila "Andski rez oziroma Andski mix".
Pred prihodom Špancev so te nabodala delali izključno z laminim mesom. Leta 1500 so Španci začeli pripravljati nabodala danes podobnim anticuchos, da so namesto laminega mesa uporabili govedino.
Še enkrat se v Perujski kulinariki in kulturi zgodovine čuti afriški vpliv.
Španci so svojim afriškim sužnjem dali del krave, ki ga niso sami pojedli. To je vključevalo srce živali. Sužnji so vzeli goveje srce ga začinili in močno marinirali ter ga nato popekli na žaru, kot so prej opazovali gospodarje kako to počnejo.
Čez čas je goveje srce anticuchos postalo najljubša Perujska jed. To so še kar ena od najbolj priljubljenih uličnih jedi, ki so na voljo v Peruju in v času med El Señor de los Milagros, prodajalci
anticuchos z aromatičnim dišavami privabljajo mimoidoče obiskovalce, da poskusijo to priljubljeno jed. Nazadnje pa moram omeniti še picarones, ki so prav tako popularna jed med praznovanjem. To je ena od jedi, ki ima svoj izvor iz kolonialnih časov. Nekateri so mnenja, da so imitacija španskih krofov. Picarones so narejeni iz buče oziroma iz bučne kaše in sladkani z "chancaco", surovim trstnim sladkorjem stopljenim v sirup.Med vijoličnim mesecem Perujci pokažejo svojo lojalnost, ne samo do verskega prepričanja, temveč tudi do svoje kulinarične tradicije.

viernes, 9 de octubre de 2009

Descubren un friso esculpido hace 5.000 años al norte de Lima

V Peruju so odkrili friz, ki naj bi bil izklesan pred 5000 leti. Najdišče se nahaja 120 kilometrov severno od Lime, v arheološkem kompleksu Vichama.

Najpomembnejši del friza predstavlja človeška roka, ki v oprijemu drži predmet podoben nožu ali vretenu za spin.
Izpostavljeni del roke meri 23 x 20 cm, predmet pa je dolg 35 cm in širok 20 cm.
Arheologi so mnenja, da bi ta friz lahko bil povezan z obrednimi dejavnostmi, kot so posebne sejance ali žrtvovalni (zakol) rituali. Prepisujejo jim starost do 5000 let, s tem bi si prislužili mesto med najstarejšimi frizi v Ameriki.

Vichama kompleks ima skupno površino 136,3 hektarov in se nahaja na desnem bregu reke Huaura, kjer se najdejo številne monumentalne zgradbe, ki se nahajajo v dvanajstih nasipih, med drugimi piramida, pet pokopališč in druge manjše objekte lahko najdemo na tem območju.

Vichama je bila v okviru tako imenovane mreže interakcije Caral, najstarejše andske civilizacije, ki se je razvila med leti 3000 in 1800 pred našim štetjem.

martes, 6 de octubre de 2009

El progreso en el desarrollo humano

Kitajska, Kolumbija in Peru so v letu 2007 dosegle največji napredek na področju človekovega razvoja, kaže objavljeno poročilo Programa ZN za razvoj. Slovenija se je uvrstila na 29. mesto.
Predvsem zaradi porasta prihodkov je Kitajska glede na leto 2006 v letu 2007 med 182 državami, ki so v vključene v poročilo, napredovala za sedem mest na 92. mesto, Kolumbija in Peru pa za pet.
Kot država, ki ima najboljše življenjske pogoje, na prvem mestu ostaja Norveška, ki ji sledita Avstralija in Islandija, z najslabšimi pogoji pa je na zadnjem mestu že drugo leto Niger, pred njim sta Afganistan in Sierra Leone.
Med prvimi desetimi državami je nova le Francija, ki je izrinila Luksemburg. Od slovenskih sosed je Hrvaška na 45. mestu, Madžarska na 43., Avstrija na 14. in Italija na 18..
Srbija je na 67. mestu, Bolgarija na 61., Romunija na 63., Črna gora na 65., Albanija na 70., Makedonija na 72., Bosna in Hercegovina na 76., Češka na 36., Slovaška pa na 42. mestu. Rusija je 71. mestu, ZDA na 13., Nemčija pa na 22.

Podatki se nanašajo na leto 2007

Indeks izračunavajo glede na pričakovano življenjsko dobo, dostop do izobrazbe, ki se meri s stopnjo pismenosti in deležem udeležbe v izobraževanju ter na dostojnost življenja, ki ga merijo s primerjavo kupne moči. Kot je poudaril UNDP v poročilu, se podatki nanašajo na leto 2007 in ne odražajo vpliva globalne gospodarske krize, ki ima velik vpliv na dosežke človekovega razvoja v številnih državah.

UNDP se je sicer v letošnjem poročilu z naslovom "Preseči ovire: Mobilnost in razvoj" osredotočil na to, kako lahko boljše politike držav na področju mobilnosti vplivajo na vzpodbujanje človekovega razvoja.

Kot navaja UNDP, je v svetu skoraj milijarda migrantov. Največ je tistih migrantov, ki migrirajo znotraj svoje lastne države - okoli 740 milijonov. Teh je štirikrat več kot mednarodnih migrantov, ki se selijo med državami.

Mednarodnih migrantov je 214 milijonov. Od teh jih samo tretjina ali manj kot 70 milijonov migrira iz držav v razvoju v razvite države. Več kot 200 milijonov se jih preseljuje iz ene razvite države v druge ali iz držav v razvoju v druge države v razvoju.

DELO.si