sábado, 6 de febrero de 2010

CIA derribado avión de misioneros peruanos

Sorodniki misijonarske družine, ki je bila ubita leta 2001, ko je Cia perujski vojski naročila, naj sestrelijo njihovo letalo, ameriško vlado obtožujejo laganja in prikrivanja podatkov.Cia je perujski vojski naročila, naj sestrelijo misijonarsko letalo. (Foto: You Tube)

Jim in Veronica Bowers sta delala kot misijonarja v džungli na severu Peruja. Leta 2001 so se skupaj z otrokoma, šestletnim Coryjem in nekajmesečnim Charityjem, z malim letalom vračali v kamp, nakar jih je začelo zasledovati letalo Cie. Misleč, da so na letalu tihotapci droge, so agenti perujski vladi naročili, naj letalo sestrelijo. Agencija bi sicer morala le preveriti številko na repu plovila in ugotovili bi, da je letalo last Cerkve.

V posnetku, ki so ga objavili ameriški mediji, je mogoče slišati ugibanja agentov o potnikih letala. Debata teče o tem, ali so potniki trgovci z orožjem ali tihotapci droge. Cijino letalo je skoraj dve uri krožilo okoli nič hudega slutečih Bowersovih, nakar so vojski odredili ukaz za sestrelitev.

"So zagotovo kriminalci?" je vprašal agent Perujce, ki so na odgovor odgovorili pritrdilno. Eden izmed agentov je nato dejal kolegu, da misli, da bodo naredili ogromno napako. Ko so ugotovili, da je v letalu nedolžna družina, je bilo že prepozno.

Pilot na napačni frekveci
Potniki na letalu so kričali: "Ubijajo nas, pomagajte, prosimo vas, ubijajo nas!" Agent je v tistem trenutku vojski sporočil, naj prenehajo z obstreljevanjem. "Ne streljajte, ne, ne ..." je panično vzklikal, vendar je strel že pokosil Veronico Bowers, ki je sedela v krilu, obenem pa je dojenčku prestrelilo lobanjo. Pilot Kevin Donaldson, ki je bil težko ranjen v obe nogi, je uspel pristati na reki in rešiti življenje očetu, Coryju in sebi.

Pilot je kasneje v izjavi za medije dejal, da je bil ves čas na napačni frekvenci, tako da ni slišal nikakršnih opozoril. Frekvenco je začel iskali in jo je tudi našel ob prvem obstreljevanju.
Zaradi "napake" sta bila ob življenje mati in dojenček. (Foto: Reuters)

Cia: "Kršen ni bil noben zakon"
V devet let trajajoči preiskavi so bili zoper 16 agentov podani le disciplinski ukrepi, saj agencija zatrjuje, da ni bil kršen noben zakon. Televizijska hiša ABC je ugotovila, da je eden izmed agentov dobil disciplinski ukrep v obliki opomina, ki so ga napisali na njegov dosje.

"Dovolj imam vlade. Samo lažejo in prikrivajo podatke. Mislim, da bi morali odgovorni sedeti v zaporu," je dejal oče ustreljene Veronice Bowers.

No hay comentarios.: