domingo, 9 de agosto de 2009

La desigualdad en el acceso a los servicios de salud

Peru: Neenak dostop do zdravstvenih storitev revne staroselke stane življenje

Amnesty International v poročilu: Usodne napake: Ovire zdravemu materinstvu v Peruju obravnava visoko stopnjo smrtnosti revnih in staroselskih žensk zaradi razlogov, povezanih z nosečnostjo ali porodom, in ocenjuje vpliv nedavnih vladnih politik namenjenih rešitvi tega problema.

Peru ima eno najvišjih stopenj smrtnosti mater v Amerikah. Ob porodu po uradni statistiki umre 185 žensk na 100.000 porodov, po oceni Združenih narodov pa 240. Večinoma so to revne in staroselske ženske s podeželja. Stopnja smrtnosti zaradi razlogov, povezanih z nosečnostjo ali porodom, je škandalozna in dejstvo, da toliko žensk umre zaradi preprečljivih razlogov, je kršitev človekovih pravic. Peru se preprosto ne ozira na svojo obveznost, da mora zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo vsem ženskam, ne glede na to, kdo so in kje živijo.

Poročilo ugotavlja, da ženske v Peruju umirajo zaradi pomanjkanja nujne porodniške pomoči, pomanjkanja zdravstvenih informacij in pomanjkanja zdravstvenega osebja, ki govori staroselski jezik.

Mati 24-letnega Joséja Menesesa Salazarja iz CCarhuacca enega najrevnejših delov Peruja je pred devetimi leti umrla ob porodu. V nosečnosti se je izmikala zdravniškim pregledom, ker se je bala, da bodo z njo grdo ravnali. V času poroda je bila babica iz najbližja zdravstvene postaje na dopustu, zato so Joséjev oče in drugo sorodniki sami pomagali pri porodu. Ko je bil otrok rojen, posteljica pa ni prišla ven, niso vedeli, kaj storiti. Mati je umrla čez dve uri. Deklica je preživela.
Poročilo tudi ocenjuje vpliv številnih vladnih politik v smeri zmanjšanja stopnje umrljivosti, vključno s povečanjem števila »materinskih čakalnic« (sob, kjer so lahko ženske, ki živijo daleč od zdravstvenih centrov, pred pričakovanim porodom) in izvedbo tečajev jezika Quechua za zdravstveno osebje. Medtem, ko ženske in zdravstveno osebje, s katerim se je v Peruju posvetovala Amnesty International, pozdravljajo nove pobude za rešitev tega problema, pa opozarjajo, da ti ukrepi niso učinkovito izvajani, dvomijo pa tudi v njihov resničen vpliv. Odkrili smo, da se je število »materinskih čakalnic« v zadnjih osmih letih več kot potrojilo, vendar je le polovica teh na podeželskih območjih, kjer ženske najbolj potrebujejo nujno porodniško pomoč.

Perujske oblasti pozivamo, naj zagotovijo zadostna sredstva za boj proti smrtnosti zaradi vzrokov povezanih z nosečnostjo ali porodom. Prednost morajo dati območjem z najvišjo stopnjo smrtnosti in zagotoviti, da bodo imele vse ženske omogočen enak dostop do nujne porodniške oskrbe v primeru zapletov med porodom. Prav tako priporočamo več izobraževanj za zdravstveno osebje in premostitev jezikovnih ovir v zdravstvenih centrih.

2 comentarios:

Barbara dijo...

full grozn tole.. drgače pa rada prebiram tvoj blog. Full fajn pišeš... mogoče ga bom pa tud jaz začela pisat, prej sm bla mnenja, da nisem najbolj zapisanje, zdej pa na kakih forumih ugotavljam, da mi kr gre beseda... mi je to dala L. Amerika ;) Bejba, fajn se mej, pa se slišva :)

katarina dijo...

Hvala Barbara, ti kar pridno prebiraj moj blog, jaz pa bom poskušala biti pridna z novimi, zanimivimi objavami.
Pa upam, da tudi ti začneš pisati svojega, vsekakor me zanimajo tvoje dogodivščine verjamem da jih ni malo; naslov je že pravi :).
Cuidate, besos.