domingo, 30 de agosto de 2009

Una adolescente con 29 kilos de cocaína

Perujska policija je na letaliču prijela britansko najstnico, ki se je želela na letalo za London vkrcati z 29 kilogrami kokaina v kovčku. Z drogo bi preprodajalci zaslužili 3 milijone dolarjev.

Salea Kathun, 18-letnica iz Velike Britanije, je med vkrcavanjem na letalo za London postala sumljiva perujskim policistom. Posebej izurjeni psi so postali pozorni na njen kovček, v katerem so policisti našli kar 29 kilogramov kokaina. V družbi Britanke je bila tudi tudi Kanadčanka Katia Carrilho, pri kateri so našli 3,5 kilograma kokaina.

Vrednost grama kokaina je “v prosti prodaji” približno 100 dolarjev, kar pomeni, da so perujske oblasti zaplenile drogo v vrednosti treh milijonov dolarjev. Peru je sicer drugi največji proizvajalec kokaina, takoj za Kolumbijo. Britanki in Kanadčanki se ne piše nič dobrega; po perujskih zakonih se trgovina z drogo kaznuje z najmanj šestimi leti zapora.

24ur.com

sábado, 22 de agosto de 2009

La cocina peruana es cada vez más popular en todo el mundo

Perujska kulinarika je deležna mednarodne pozornosti, prav zaradi tako velikega zanimanja za perujsko kuhinjo se je izvoz proizvodov povečal za 26% v tem letu v primerjavi z enakim obdobjem (od januarja do junija) preteklega leta, v skladu z Asociación de Exportadores (ADEX).

Glavne destinacije teh proizvodov so ZDA, ki kupijo kar 81% izvoznih proizvodov iz države v skupnem znesku 2.741.000 USD, Španija je druga največja država kamor se izvaža, sledi ji Bolivija in Saudska Arabija.

Največje povpraševanje je po instant juhah in tipičnih jedeh kot so: olluquito, la chicha morada, la carapulcra, cau cau, ceviche de base, copa huancaina in omakah.































Od leve proti desni: cau cau, carapulcra, olluquito, copa huancaina, la chicha morada, ceviche.

viernes, 21 de agosto de 2009

514 personas murieron de neumonía en el Perú durante 2009

V tem letu je v Peruju zaradi pljučnice umrlo kar 514 otrok, najpogostejše žrtve so bili otroci mlajši od 5 let.

To je bilo poudarjeno s strani koordinatorja Health Foruma, Walterja Borja, ki je ugotovil, da se ti smrtni primeri niso zgodili le zaradi vala izrednega mrazu, kot je v andskih visokogorji na jugu države, temveč tudi v toplejši območjih, kot Huánaco ali Loreto.

V telefonskem razgovoru s CPN Radio, je dejal, da spreminjanje nekaterih vidikov življenja, življenjski pogoji in hranilni dejavniki ljudi prispevajo k temu povečanju primerov.

Borja je pozval vse starše novorojenčkov in majhnih otrok, da jih nemudoma odpeljejo v najbližje zdravstvene centre, takoj ko opazijo težave z dihanjem pri njihovih malčkih.

Perú pone en marcha la recuperación económica

Glede na študijo, ki jo vodi Getúlio Vargas Foundation na univerzi v Münchnu, je Latinska Amerika pravkar vstopila v fazo gospodarskega okrevanja in ima "dobre možnosti" za prihajajočih šest mesecev.

Poročilo poudarja, da je gospodarsko okolje (ICE) v regijah v juliju naraslo do 4 točk, in s tem zelo napredovalo od svojega zgodovinsko najnižjega zapisa v januarju (2,9).

Države v regiji z višjim ICE so Peru (5,3), Brazilija (4,7), Urugvaj (4,6), Čile (4,3) in Paragvaj (3,5).

Študija poroča, da so Peru, Brazilija, Čile, Kolumbija in Mehika države, ki trenutno gospodarsko okrevajo, medtem ko se Argentina, Bolivija, Ekvador, Paragvaj, Urugvaj in Venezuela še vedno soočajo z recesijo.

domingo, 9 de agosto de 2009

La desigualdad en el acceso a los servicios de salud

Peru: Neenak dostop do zdravstvenih storitev revne staroselke stane življenje

Amnesty International v poročilu: Usodne napake: Ovire zdravemu materinstvu v Peruju obravnava visoko stopnjo smrtnosti revnih in staroselskih žensk zaradi razlogov, povezanih z nosečnostjo ali porodom, in ocenjuje vpliv nedavnih vladnih politik namenjenih rešitvi tega problema.

Peru ima eno najvišjih stopenj smrtnosti mater v Amerikah. Ob porodu po uradni statistiki umre 185 žensk na 100.000 porodov, po oceni Združenih narodov pa 240. Večinoma so to revne in staroselske ženske s podeželja. Stopnja smrtnosti zaradi razlogov, povezanih z nosečnostjo ali porodom, je škandalozna in dejstvo, da toliko žensk umre zaradi preprečljivih razlogov, je kršitev človekovih pravic. Peru se preprosto ne ozira na svojo obveznost, da mora zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo vsem ženskam, ne glede na to, kdo so in kje živijo.

Poročilo ugotavlja, da ženske v Peruju umirajo zaradi pomanjkanja nujne porodniške pomoči, pomanjkanja zdravstvenih informacij in pomanjkanja zdravstvenega osebja, ki govori staroselski jezik.

Mati 24-letnega Joséja Menesesa Salazarja iz CCarhuacca enega najrevnejših delov Peruja je pred devetimi leti umrla ob porodu. V nosečnosti se je izmikala zdravniškim pregledom, ker se je bala, da bodo z njo grdo ravnali. V času poroda je bila babica iz najbližja zdravstvene postaje na dopustu, zato so Joséjev oče in drugo sorodniki sami pomagali pri porodu. Ko je bil otrok rojen, posteljica pa ni prišla ven, niso vedeli, kaj storiti. Mati je umrla čez dve uri. Deklica je preživela.
Poročilo tudi ocenjuje vpliv številnih vladnih politik v smeri zmanjšanja stopnje umrljivosti, vključno s povečanjem števila »materinskih čakalnic« (sob, kjer so lahko ženske, ki živijo daleč od zdravstvenih centrov, pred pričakovanim porodom) in izvedbo tečajev jezika Quechua za zdravstveno osebje. Medtem, ko ženske in zdravstveno osebje, s katerim se je v Peruju posvetovala Amnesty International, pozdravljajo nove pobude za rešitev tega problema, pa opozarjajo, da ti ukrepi niso učinkovito izvajani, dvomijo pa tudi v njihov resničen vpliv. Odkrili smo, da se je število »materinskih čakalnic« v zadnjih osmih letih več kot potrojilo, vendar je le polovica teh na podeželskih območjih, kjer ženske najbolj potrebujejo nujno porodniško pomoč.

Perujske oblasti pozivamo, naj zagotovijo zadostna sredstva za boj proti smrtnosti zaradi vzrokov povezanih z nosečnostjo ali porodom. Prednost morajo dati območjem z najvišjo stopnjo smrtnosti in zagotoviti, da bodo imele vse ženske omogočen enak dostop do nujne porodniške oskrbe v primeru zapletov med porodom. Prav tako priporočamo več izobraževanj za zdravstveno osebje in premostitev jezikovnih ovir v zdravstvenih centrih.