sábado, 6 de junio de 2009

Masacre en Bagua - Enfrentamiento entre policías y nativos amazónicos

Lima - Perujske varnostne sile so danes izvedle akcijo reševanja 38 policistov, ki so jih v perujski džungli zajeli tamkajšnji Indijanci, pri tem pa je bilo ubitih devet talcev, še sedem jih pogrešajo. Indijanci naj bi z zajetjem policistov skušali protestirati proti vladni politiki glede izkoriščanja naravnih virov v deževnem gozdu.
Oboroženi domorodni prebivalci iz perujske regije Amazon. (Foto: Reuters)

Indijanci so policiste zajeli na severu države, v območju deževnega gozda porečja Amazonke. Policija je nato odgovorila z reševalno akcijo ujetih talcev, pri čemer so jih 22 osvobodili, devet jih je bilo ubitih, za sedem pa še ne vedo, kje so.
Po poročanju je v zadnjem času v Peruju prišlo do več hudih spopadov s skupinami Indijancev. Ti namreč vse ostreje nasprotujejo ukrepom administracije predsednika Alana Garcie, ki je leta 2007 in 2008 olajšala nekatere omejitve glede rudarjenja, črpanja nafte, gozdarjenja in kmetovanja v amazonskem deževnem gozdu.
Tako je tudi v petek v severnem kraju Bagua prišlo do hudih spopadov med policijo in protestniki, pri čemer je bilo ubitih najmanj 11 policistov in sedem Indijancev, po nekaterih navedbah pa celo 25.
Indijanci so namreč v bližini tega kraja, ki leži približno 1000 kilometrov severno od perujske prestolnice Lima, zaprli tamkajšnjo magistralo, policisti pa so na to odgovorili s silo. Na eni strani naj bi se sicer zbralo okoli 2500 Indijancev, med katerimi so bili mnogi oboroženi s sulicami, na drugi strani pa so se soočili s približno 400 policisti s puškami.

Novice.Dnevnik.si

Večinoma tujih medijev poroča o drugačni zgodbi, ki pa naj bi se dejansko zgodila. V tujih medijih se govori, da naj bi uporniki imeli le sulice, policija pa strelno orožja. Ne govori se, da so Indijanci nekaj dni prej napadli policijsko postajo, kjer so ukradli strelna orožja in z njimi nato pobili policiste. Zadnje novice pa pravijo tudi da, je bilo veliko policistov ubitih s prerezanimi vratovi, kar povzroči mačeta. Indijanci so tudi nekatere policiste slekli in jih imeli za svoje trofeje. Številka smrtnih žrtev, se je povečala na kar 22 umrlih policistov in kar 30 civilistov.

Ne zagovarjam politike Alana Garcie, nisem ne na eni ne na drugi strani, a v ta spor, so vpletene tudi politične stranke, ne samo Peruja ampak tudi sosednjih držav, ki si ne želijo da Peru napreduje v tej smeri. Avtohtoni prebivalci pa tudi niso bili pravilno obveščeni, zavajali so bili iz strani svojega voditelja Alberta Pizanga, ki naj bi menda pobegnil v sosednjo Bolivijo.

Prebivalci Bague Grande, ki se nahaja na področju Amazonije, spadajo med najrevnejše prebivalstvo v državi, z slabo izobrazbo, kjer živijo po starih navadah in ne pustijo blizu modernizacije. To področje tudi v zgodovini Inki niso mogli osvojiti, zato ni prav veliko presenečenje, da so reagirali na tak način.

No hay comentarios.: