miércoles, 27 de mayo de 2009

¿El medio ambiente o el desarrollo economico de la amazonia peruana?

Zaradi protestov zaprli naftovod v Amazonskem nižavju

Po večtedenskih protestih v perujskem Amazonskem nižavju, je državno energetsko podjetje minuli teden sporočilo, da bo zaprlo sporni naftovod. Domačini so zaprli ceste in vodne poti ter od vlade zahtevali, da prekliče investicijski zakon, ki ga je Peru sprejel skupaj s sporazumom o prosti trgovini z ZDA, in popravi koncesije, ki so jih podelili tujim energetskim podjetjem.

Peru si prizadeva povečati število tujih investicij v državi in se iz uvoznika nafte preoblikovati v izvoznika nafte. "Zaradi protestov domačinov smo morali delo popolnoma ustaviti," je povedal Luis Suarez, vodja vzdrževanja na 854 kilometrov dolgem naftovodu državnega podjetja Petroperu. Dodal je, da naftovod dnevno prečrpa približno 40,000 sodov nafte. Na območju amazonskega deževnega gozda je prisotnih več deset domačih in tujih energetskih podjetij, med njimi tudi španski Repsol-YPF in francoski Perenco.

Od aprila, ko so se protesti začeli, se je količina prečrpane nafte zmanjšala, situacija pa se je vedno bolj zaostrovala. V petek so protestniki z zaporami na rekah preprečili plovbo 41 ladjam različnih energetskih podjetij. Suarez je povedal, da bo zaustavitev naftovoda največ škode povzročila družbam kot sta Petroperu in Pluspetrol, ki naftovod uporabljajo za transport surove nafte do rafinerij na obali.

Perujska vlada, ki po vsej državi prodaja rudarske in energetske koncesije, je bila deležna številnih kritik okoljevarstvenikov in skupin za varstvo človekovih pravic, saj naj bi tehnološki razvoj ogrožal okolje in plemena amazonskega deževnega gozda izpostavljal novim in smrtonosnim boleznim. Vlada je pred dvema tednoma v določenih regijah razglasila izredno stanje, zaradi česar lahko nad protestnike pošlje oborožene enote in predpiše policijsko uro ter tako prekine demonstracije. Protestniki so v odgovor začeli pozivati k vstaji, vendar so svoje pozive kmalu preklicali.
V spor se je vključil varuh človekovih pravic, ki bo pomagal doseči dogovor med vlado in domačini.

VEČER.COM

No hay comentarios.: